Monday, March 10, 2014

Benarkah Wanita Dilarang Berpakaian Selain HITAM??


Ustazah, benarkah seorang perempuan hanya boleh memakai pakaian berwarna hitam agar tidak menarik perhatian lelaki? Kawan saya kata ada dalil yang mengatakan pakaian terbaik untuk wanita adalah yang berwarna seperti burung gagak (warna gelap), betul ke wujud hadis itu ustazah?

Ok, macam mana pula jika saya beli pakaian, dan kebiasaannya saya akan memilih pakaian yang saya rasakan cantik pada pandangan saya tetapi saya tiada niat untuk menunjuk-nunjuk pada orang lain pakaian saya ini cantik @ mahu dipuji, dan saya juga tidak pernah berniat untuk menarik perhatian lelaki. Saya juga pernah ditegur oleh seorang muslimin yang mana katanya: Anti belajar agama, tetapi kenapa masih mengenakan tudung berwarna?? Saya buntu ustazah.

Setiap orang ada warna kegemaran masing-masing, dan saya pula memang jenis yang tidak suka warna pakaian yang gelap-gelap. Kalau dalam keadaan macam ni, apa hukumnya ustazah? Berdosakah saya jika saya memilih pakaian yang berwarna selain hitam namun saya tidak sama sekali memakai perfume @ make-up @ perhiasan-perhiasan lain apabila keluar rumah?